Κατεβάστε το σενάριο

Συνοδευτικά

  • Ετικέτες τροφίμων [23,7 MB]

Ετικέτες τροφίμων

  • Δημιουργός: Παναγιώτης Μοίρας

  • Βαθμίδα εκπαίδευσης - Τάξη: Β' Πρωτοβάθμια
  • Διδακτικό αντικείμενο: Νεοελληνική Γλώσσα
  • Διαθεματικό: Ναι
  • Συνταγμένο σενάριο

Εφαρμογές του σεναρίου

Περίληψη

Στο εκπαιδευτικό σενάριο εξετάζονται τα κύρια στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011) για τη διασφάλιση της αρτιότητας των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται εντός των συνόρων της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2013). Οι μαθητές, μέσα από διερευνητικού τύπου διαδικασίες που υποστηρίζονται από τη χρήση των Τ.Π.Ε., γνωρίζουν τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται στις συσκευασίες των προϊόντων διατροφής και τις προσεγγίζουν εξελικτικά, προκειμένου να καταστούν ικανοί να στέκονται κριτικά απέναντι στις προθέσεις όσων παρέχουν τη συγκεκριμένη πληροφόρηση και να επιλέγουν ενήμεροι τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Διδακτική Ενότητα→ Β Δημοτικού
↘ Ενότητα 5: Πάμε για ψώνια;
Σκεπτικό-Στόχοι→ Γνώσεις για τον κόσμο
↘ Αθλητισμός-Διατροφή
→ Γνώσεις για τη γλώσσα/λογοτεχνία
↘ Λεξιλόγιο - Σημασιολογία
↘ Λεξική και προτασιακή σημασία
↘ Γλωσσική ποικιλία
↘ Κειμενικοί τρόποι
↘ Μονοτροπικό
↘ Πολυτροπικό - γνώσεις για τη σημείωση
↘ Γραπτό
↘ Προφορικό
↘ Υβριδικό (μείξη προφορικού και γραπτού λόγου)
↘ Κειμενικοί τύποι
↘ Περιγραφή
↘ Επιχειρηματολογία
→ Γλώσσα και γραμματισμοί
↘ Ψηφιακοί γραμματισμοί
↘ Τεχνική διάσταση
↘ Λειτουργική διάσταση
↘ Κριτική διάσταση
↘ Πρακτικές γραμματισμού
↘ Ανάγνωση
↘ Γραφή
↘ Επικοινωνία
↘ Κειμενικοί τρόποι
↘ Μονοτροπικό
↘ Πολυτροπικό
↘ Προφορικό
↘ Γραπτό
↘ Υβριδικό
↘ Κειμενικοί τύποι
↘ Περιγραφή
↘ Επιχειρηματολογία
Σύνδεση με άλλο γνωστικό αντικείμενο→ Ημιτυπικές και άτυπες διαδικασίες εκπαίδευσης
↘ Αγωγή Υγείας
Χώρος→ Εντός σχολείου
Χρονική διάρκεια7-12 διδακτικές ώρες
Χρονολογία (από)7/2014
Αξιοποίηση των ΤΠΕ→ Εφαρμογές γραφείου
→ Περιβάλλοντα σχεδιασμού
→ Λεξικά, σώματα κειμένων